La criopreservació d'òvuls comporta alguns riscos que, en el pitjor dels casos, poden suposar la no recuperació i mort d'aquestes cèl·lules reproductives. Aquests riscos són més comuns en el mètode de congelació lenta que en la vitrificació a causa dels motius que comentem a continuació:
- El refredament entre els 15 i -5 °C és un punt crític al qual comença a produir-se el mal cel·lular. Principalment, es veuen afectats els lípids de membrana i els microtúbuls del fus meiòtic.
- Entre els -5 i -80 °C poden formar-se cristalls de gel que danyen l'estructura de la membrana cel·lular i comprometen la viabilitat de l'òvul.
- Entre els -50 i els -150 °C, la solidificació del mitjà pot danyar a l'òvul per criofractura, veient-se afectada especialment la zona pel·lúcida.
- La deshidratació excessiva de l'òvul augmenta la concentració de soluts i el risc de col·lapse irreversible, la qual cosa seria letal per a la cèl·lula.
Pots llegir l'article complet en: Quina diferència hi ha entre congelació i vitrificació d’òvuls? ( 36).
Per Andrea Rodrigo (embriòloga), Felipe Gallego Terris BSc, MSc (embriòleg), Dr. Gustavo Daniel Carti MD (ginecòleg), Dra. Paloma de la Fuente Vaquero (ginecòloga), Sara Salgado (embriòloga), Zaira Salvador Navarro (embriòloga) i Cristina Algarra Goosman (psicòlega).
Última actualització: 02/12/2021